Comfort-Zone-Finale

Oei ik groei … Over loslaten en ruimte creëren.

Over loslaten en ruimte creëren

Wauw wat een mooie inzichten heb ik het afgelopen jaar mogen opdoen en wat een prachtig leer- / groeiproces heb ik achter de rug. Onvoorstelbaar wat er allemaal is gebeurd en wat er gaat gebeuren. Persoonsgerichte groei gaat over persoonlijke groei en hoe jij daarmee mensen in jouw omgeving (ook) laat groeien.

Als mensen groeien, groeit de omgeving vanzelf mee. Groei is besmettelijk! Zowel in privé als in werk. Want groei, innovaties en ontwikkeling is alléén mogelijk wanneer de mensen die hiervoor verantwoordelijkheid nemen (nemen ja, en niet zijn) dit ik ook daadwerkelijk doen! En echt tot actie overgaan. DOEN is het sleutelwoord. Als je mensen iets ziet doen en ze hebben daarbij succes, dan wil je meedoen. Het werkt gewoon aanstekelijk, motiverend en enthousiasmerend.

Loslaten

Graag neem ik jullie mee naar begin 2017. Het bedrijf dat ik samen met een compagnon heb opgebouwd maakte een enorme groei door. Prachtig! En toch voelde ik me er niet meer thuis. En dan kom je in een proces terecht. Een proces waarin ik vanwege de toetreding van nieuwe aandeelhouders tijd en ruimte beschikbaar kreeg voor reflectie, ontwikkeling en voor persoonlijke groei. En dat gebeurd niet zomaar. Het bleek een nog niet zo gemakkelijk, zeg maar verdomd moeilijk proces!

Een periode van (zelf)reflectie?

Eerst ging ik twijfelen aan mezelf. Heb ik het goed gedaan? Hoe komt het dat ik me niet meer thuis voel in mijn eigen bedrijf? Wat en waar is het precies mis gegaan? Een periode van zelf reflectie breekt aan. Om vervolgens tot de conclusie te komen dat je verkeerde keuzes hebt gemaakt. Jij hebt namelijk gekozen om iets te doen. Of om iets te niet te doen. Je kunt anderen niet de schuld geven van wat er is gebeurd. Jij bent verantwoordelijk!

De grote vraag is: wat doe je daar vervolgens mee? Heb je spijt? Blijf je er in hangen? Of leer je ervan? Kijk in de spiegel. En heb het lef om er op een andere manier naar te kijken. Alleen zo leer je er van. En word je sterker. Kijk in die spiegel en ga de confrontatie met jezelf aan gaan. Gun het jezelf om te GROEIEN!

Als je blijft doen wat je deed, krijg je uiteindelijk minder dan je kreeg

Tsja, dan ben je gegroeid. Fijn! En nu? Wat kan ik daar mee? Wat ik had gedaan wilde ik niet meer doen. Althans niet op die manier. Aan de andere kant is het werken met mensen, reflecteren, hen laten groeien mijn passie, mijn drive! Dat zijn dingen waarvan ik blij wordt, waarvan mijn spreekwoordelijke staart gaat kwispelen.

Hoe doe je dat dan? Eerst viel ik terug in het bekende, het vertrouwde. Dat wat ik al gedaan had en dan ook op de manier waarop ik het deed. Dat is bekend en het voelt veilig. Maar dan leer je niets nieuws. Hoe doe ik het anders? op welke manier kan ik me onderscheiden? Allerlei vragen die in mijn veel te drukke brein rond dwaalden. Continu was ik daar mee bezig. En ik kwam er niet verder mee.

Tot ik het los liet. En dan ontstaan er nieuwe dingen. Nieuwe inzichten, combinaties van modellen, interessante afspraken, een nieuw netwerk en nieuwe mogelijkheden. Je komt in een flow, mensen zien en voelen dat. En dan kom je in zo’n flow…

Heb vertrouwen

Het komt goed! Ook als je even niets doet. Je ruimt oude ideeën en opvattingen op. Dat wat je niet nodig hebt, of negatieve energie oplevert, moet plaats maken. Je creëert als het ware vrije ruimte. Daardoor ontstaat weer ruimte voor creativiteit. Ruimte voor iets nieuws. Een nieuwe visie, nieuwe inzichten, en vertrouwen. Vooral veel vertrouwen. Je drijfveren staan weer op scherp. Het geloof in jezelf en de overtuiging dat dit de goede weg is. Een toekomstbestendige weg. En vervolgens het verlangen om dit te delen met jullie. Met opdrachtgevers, relaties en met je netwerk. En alle anderen die zich hierin herkennen of het gewoon leuk vinden. Je gaat het gewoon doen. Want alleen als je actie onderneemt kom jij en komt vervolgens jouw omgeving in beweging. Iedere reis begint met het zetten van de eerste stap!

Organisatie Ontwikkeling 3.0 – Persoonsgerichte GROEI

De kennis en ervaring die je hebt is niet weg. Het is altijd bij je. Waar ik achter gekomen ben is dat mijn creativiteit en drang naar continu verbeteren, ruimte nodig heeft. Mijn passie, drijfveren, sociale vaardigheden, empathisch vermogen, mijn vermogen tot het leggen van verbanden, mijn kwaliteiten om snel duurzame en vertrouwde relaties te bouwen vanuit échte en oprechte verbinding. Dat zijn mijn talenten die ik altijd bij me draag en waar ik van toegevoegde waarde voor anderen ben. Dat is mijn werkelijke kapitaal.

En weet je wat het mooie is? Iedereen beschikt over talenten, drijfveren, passie, vaardigheden en … Probleem is dat je niet altijd even goed tot je recht komt. Omdat dit niet je levensstijl is. Of omdat je je in een rol bevind waar deze eigenschappen niet of niet volledig aangesproken worden.

Persoonsgerichte ontwikkeling van IQ | FQ | SQ en EQ

Mijn focus ligt sinds enige tijd op persoonsgerichte ontwikkeling. Ontwikkeling van jouw kwaliteiten die er toe leiden dat de omgeving waar je deel van uit maakt dat op pikt. Jouw persoonlijke groei faciliteert de groei van jouw omgeving.

Bedrijfskundige kant (IQ)

Werken en leven vanuit de rationele kant. Dat wat we kunnen, geleerd hebben en wat meetbaar is. In feite is dit de ‘harde’, cijfermatige en materiële kant. De wijze waarop bedrijfsmatig gestuurd wordt. Begrotingen, visie, missie, strategie, kernwaarden, organisatiedoelstellingen, etc. De team- en persoonlijke doelstellingen die je aan het begin van een jaar afspreekt, de zogenoemde targets, de (tussentijdse) beoordelingsgesprekken, de functionerings- en planningsgesprekken. Allemaal belangrijk omdat ze de organisatie richting geven en het management en de directie vertellen hoe het bedrijf er voor staat en waar zij op kunnen sturen. En daarmee op welke wijze (bij)gestuurd kan worden. En de ‘zachte’, persoonsgerichte kant dan..?

Persoonlijke en persoonsgerichte kant (FQ | SQ en EQ)

Veel managers sturen op cijfers. En veel managers en leidinggevenden hebben het enorm druk met extra taken, overlegsituaties, lunches en vergaderingen. En dat terwijl de werkelijke taak/functie van een leidinggevende en/of manager is: het faciliteren van hun medewerkers. Er voor zorgen dat zij zo goed als mogelijk hun werk kunnen doen en zichzelf (ten gunste van de organisatie) kunnen ontwikkelen en zo een persoonlijke groei doormaken, waar iedereen in hun directe omgeving van mee profiteert. Toch?

Probleem is dat veel managers en leidinggevenden de inter persoonlijke kant (FQ | SQ en EQ) als lastig ervaren. Het is minder tastbaar en gaat over het mens zijn. Ze weten niet hoe dat werkt? En dat is niet erg. Want ze hebben het vaak niet geleerd of zijn er niet op geselecteerd. Desondanks wordt het steeds belangrijker en bovendien een essentieel onderdeel van een gezond werken en leven. Steeds meer gaan we op zoek naar de juiste balans tussen werken en leven, terwijl aan de andere kant de grenzen vervagen. We willen fun@work, een leuk leven, persoonlijke groei, genieten, ervaren, beleven!

  • FQ: om dit allemaal te kunnen combineren hebben we een gezonde ‘host’ nodig. Dit is ons lichaam, de fysieke quotiënt (FQ). Door uitgebalanceerd te eten, te slapen en te leven en te bewegen, verhogen we onze weerstand en prestaties.
  • SQ: het vermogen om op het juiste moment op de juiste dingen te doen, inspiratie te hebben, creatief te kunnen zijn, geduld te hebben en een ‘stabiel’ en ‘kalm’ te leven. Met ander woorden: te kunnen genieten van leuke dingen, zonder angst te hebben deze te verliezen
  • EQ: het vermogen om te kunnen reflecteren, het zelfbewustzijn, passie, sociale vaardigheden en empathisch vermogen. In welke mate is iemand in staat samen te werken en zichzelf te coachen en/of ontwikkelen?

Stuk voor stuk elementen die een belangrijkere positie innemen bij alles wat we doen. Elementen waarvoor tot op heden te weinig aandacht is geweest en waaraan bij vele ontwikkel- en verbetertrajecten relatief weinig tijd aan wordt besteed. Terwijl deze van essentieel belang zijn. In ieder verbetertraject!

Wil je hierover sparren? Of een goed gesprek met een kop koffie er bij? Neem dan gerust contact met mij op via peter@qvier.nl of kijk op www.qvier.nl

Interesse in een kop koffie en een goed gesprek? Neem dan even contact met me op.